Luister naar de beste mobiliteitspodcasts!

13.12.2023
Podcasts over mobiliteit

Podcasts, je kan ze niet meer wegdenken. Ook over duurzame mobiliteit zijn er al veel gemaakt. We geven je hier enkele tips. Veel luisterplezier!

De Kreet van de Planeet
Taal: Nederlands
Thema: Omgeving
6 afleveringen
Hoe kunnen we niet alleen de klimaatcrisis, maar ook de energiecrisis aanpakken? En hoe zorgen we ervoor dat de oplossingen voor iedereen haalbaar zijn? Daarover gaan experts van Bond Beter Leefmilieu in gesprek met toekomstdenkers van onder andere 11.11.11, Natuurpunt, Beweging.net, SAAMO en ACV.

Mobcast
Taal: Nederlands
Thema: mobiliteit in Brussel
15 afleveringen
De eerste Brusselse podcast rond de mensen die instaan voor de mobiliteit in Brussel. Zeer diverse thema’s komen aan bod.

Verkeersveiligheidspraat
Taal: Nederlands
Thema: Verkeersveiligheid
12 afleveringen
Werknemers van het Nederlandse SWOV (Nederlands wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek) praten met vakgenoten over hun onderzoek en hoe dit moet bijdragen aan het veiliger maken van het verkeer. Hoe komen we veilig op onze bestemming? Wat gaat er schuil achter de inrichting van ons verkeer? Wat weten we al wél en wat nog níet?

Cities for everyone with Gil
Taal: Engels
Thema: Stadsplanning
53 afleveringen
De broer van de voormalige burgemeester van Bogota Enrique Penalosa (en zelf kandidaat-burgemeester van Toronto) organiseert webinars met gasten uit heel de wereld over het thema urbanisme.

Lost in transportation
Taal: Frans
Thema: Mobiliteit
46 afleveringen
Elke maand gaan Nicolas Louvet en zijn ploeg van onderzoeksbureau 6t op ontdekkingstocht door de wereld van de mobiliteit. Waarom verplaatsen we ons? Hoe verandert ons mobiliteitsgedrag zich in een veranderende stad of hoe transformeert de stad zich door ons mobiliteitsgedrag?

Urban Mobility Changemakers
Taal: Engels
Thema: Stedelijke mobiliteit
6 afleveringen
Ze willen mobiliteitsprofessionals uit steden inspireren bij een transitie naar duurzame stedelijke mobiliteit. 

Planbureau voor de Leefomgeving
Taal: Nederlands
Thema: Ruimtelijke ordening en mobiliteit
14 afleveringen
Deze podcast werd gemaakt door Laura Westendorp en Marc Hanou, beiden van PBL (Planbureau voor de Leefomgeving van de Nederlandse overheid). Telkens komen onderzoekers aan het woord over prangende thema’s waaronder vervoersarmoede, rekeningrijden, …

Mechelen van morgen
Taal: Nederlands
Thema: Duurzame stadsontwikkeling in Mechelen
10 reportages
Netwerk Duurzame Mobiliteit en de stad Mechelen zetten samen goede voorbeelden van duurzame stadsontwikkeling in de kijker met een boeiende audiowandeling, die je op eigen tempo kan verkennen. Je ontdekt hoe Mechelen vandaag werkt aan de stad van morgen. Je wandelt langs 10 plekken waar je getuigenissen hoort over mobiliteit, sociaal beleid, klimaat & milieu, economie en de raakvlakken ertussen.

ModeShift
Taal: Engels
Thema: Mobiliteit
7 afleveringen
Een podcast geconcentreerd op de VS van Via, het bedrijf achter de Hoppincentrale.

CityNerd
Taal: Engels
Thema: Stadsplanning
128 afleveringen
CityNerd is een kanaal en community die alles wat met steden en transport te maken heeft omarmt. Ze benaderen alles met een diepgaande liefde voor stedelijke omgevingen en een analytische inslag. Het kanaal is ontstaan ​​uit de frustratie over de beperkte reikwijdte van de dingen die de maker als ingenieur en adviseur voor transportplanning leerde kennen.

NotJustBikes
Taal: Engels
Thema: Fiets
100 afleveringen
Verhalen over grote stedenbouwkundige plannen en stedelijke ervaringen uit Nederland en daarbuiten. Er zijn veel redenen waarom Nederlandse steden zo geweldig zijn; het zijn niet alleen fietsen.

Berenschot Mobiliteitspodcast
Taal: Nederlands
Thema: Mobiliteit
10 afleveringen
In deze podcast wordt onderzocht hoe we ons in de toekomst zullenverplaatsen.

A Tribe called Transport
Taal: Nederlands
Thema: Duurzame mobiliteit
5 afleveringen
Mpact informeert jongeren over innovatieve oplossingen binnen duurzame mobiliteit.

Duurzame Mobiliteit: een niet te missen kans
Taal: Nederlands
Thema: Duurzame mobiliteit Rotterdam
3 afleveringen
De Metropoolregio Rotterdam Den Haag is een sterk verstedelijkt gebied waar tot 2040 nog 400.000 nieuwe inwoners worden verwacht. Een regio waar een derde van de nationale CO2 uitstoot komt, en met een grote druk op het landschap. Kortom: we moeten aan de bak. Maar hoe? En wie is aan zet?

Everything is Alive
Taal: Engels
Thema: Fictie
“Everything is alive” is een ‘specialleke’. Hier worden voorwerpen geïnterviewd! Ook met enkele boeiende verhalen met mobiliteitsonderwerpen.
Heb je een idee hoe een zetel in de metro in New York zich voelt? Sean vertelt het je graag.
Of hoe het gaat met een achtergelaten fiets in een fietsenrek, dat hoor je van Mike, the bike. (The Wait, S4, afl 7)
Of zelfs de avonturen van een huurauto? Alzo zoekt zijn verhuurbedrijf.