Een lokaal beleidsplan ruimte als instrumenten voor mobiliteitsbeleid

16.11.2023

In deze sessie kwamen de deelnemers meer te weten over hoe je het instrument 'beleidsplan ruimte' kan gebruiken om een duurzaam lokaal mobiliteitsbeleid  te realiseren. Dit instrument biedt tal van mogelijkheden om mobilititeitsplanning en ruimtelijke planning op elkaar af te stemmen en overlap en dubbel werk te voorkomen. Een geïntegreerde aanpak zorgt er ook voor dat een visie op vlak van mobiliteit en op vlak van ruimte goed op elkaar afgestemd zijn. 

Willem Geens van VRP gaf een uiteenzetting over het instrument en de verschillende mogelijkheden en valkuilen ervan. Paul Wuillaume van OMGEVING toonde aan de hand van twee concrete voorbeelden van de gemeentes Geel en Pelt op welke manier mobiliteit geïntegreerd kan aangepakt worden vanuit het instrument. 

Hier vind je de presentatie van Willem:
sessie beleidsplan ruimte - Willem Geens - studiedag ruimte en mobiliteit.pdf

Willem Geens VRP

Willem Geens is een stedenbouwkundige met een achtergrond van geografie, die na 5 mooie jaren bij afdeling stadsontwikkeling van het stadsbestuur Vilvoorde dit jaar de overstap maakte naar VRP – Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning. Als stafmedewerker focus ik mij op de ruimtelijke uitdagingen die verband houden met mobiliteit, economie en beleid.

Paul Wuillaume

Paul Wuillaume heeft meer dan 40 jaar ervaring opgebouwd als projectleider bij OMGEVING waar hij grote strategische
planningsprocessen coördineert. Hij is sinds mensenheugenis actief in het beleidsveld ‘strategische ruimtelijke planning’ en ‘structuurplanning’ en dit op verschillende schaalniveaus (Vlaanderen, provincies en gemeenten). Paul kent de evolutie in het denken over ruimtelijke planning en is door zijn ervaring perfect op de hoogte van de mogelijkheden en de beperkingen van hetruimtelijk instrumentarium.