De fietsmachines uit Guatemala

03.07.2018
bicimaquinas

Naar de video van Makeshift over bicimaquinas door Matt Peters door Mobiel 21.

Je hebt er misschien ergens al wel is eentje gezien, een sappentrapper. Zo een halve fiets met een blender er op gebouwd. In de blender gaat dan fruit (best niet al te vers) en dan moet je trappen om je eigen smoothie te maken. Zonder elektriciteit! Fantastisch vinden we zoiets. Het is leuk en het zet ons aan het denken. Een daarna gaat het ding terug naar de verhuurder. Einde verhaal.

Niet zo in Guatemala, daar maakt de sappentrapper, net als een heleboel andere fiets-aangedreven machines deel uit van de lokale economie. Maya Pedal is het verhaal van de ‘bicimaquinas’. Vrij vertaald fietsmachines.

Je kan het zo gek niet bedenken of de machine kan gebouwd worden. Aangedreven op beenkracht. De dingen gaan jaren mee en in Guatemala blijven ze de bicimaquinas draaiend houden tot ze helemaal ‘op’ zijn. Maya Pedal bracht met haar toestellen een verhoogde productiecapaciteit naar de lokale gemeenschappen. Door deze manier van werken, is er minder ‘manuele’ arbeid nodig en kunnen de lokale gemeenschappen een hoger inkopen genereren.

Maar de mensen waren aanvankelijk heel erg sceptisch. Ze hoefden die rare machine niet, ze wilden liever een elektrische machine, of een erg krachtige, aangedreven op diesel, want dat zou pas vooruitgang zijn. Het voorstel om te gaan fietsen werd niet meteen op applaus ontvangen. Maar Maya Pedal zette door, ze promoten deze duurzame en milieuvriendelijk aandrijving van machines die ook erg goedkoop is. Omwille van de lage lonen kunnen heel veel mensen immers geen elektriciteit en dure elektrische apparaten betalen.

Maya Pedal bouwt ongeveer 19 verschillende standaardmodellen van bicimaquinas: blenders, koffie-, maïs-  en graanmolens, waterpompen, notenschiller, betonmolens en wasmachines, maar ook trikes en cargofietsen worden vakkundig gebouwd. En daarnaast leert Maya Pedal de gebruikers zelf het onderhoud en kleine herstellingen uit te voeren. De meeste energie steken ze daarnaast vooral in het bouwen en herstellen van gewone fietsen.

En wij, zijn wij al klaar om de was te doen met een fietsmachine? Goed voor de benen én voor het wasgoed. Aangesloten op het fitnesscentrum zouden we er op zijn minst al de verlichting kunnen laten draaien zoals in de reclame van Contrex  van enkele jaren geleden. Trappen maar!